School voor havo, atheneum (vwo), tweetalig havo, tweetalig atheneum (vwo)

AANMELDEN 2018 trans260

Samenwerkingspartners

Zijlogonovember2018

Kies een PSG-school

11-02-2013
Door Frans Ottenhof

Twee voorlichtingsavonden in het jaar gaat de school open voor de leerlingen van groep acht die een school gaan kiezen.Dit zijn heerlijke avonden. Doe mij maar elke maand een voorlichtingsavond. Om verschillende redenen.


De voorlichtingsavonden worden heel goed voorbereid, want we gaan ons beste beentje voor zetten. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen. Het zou raar zijn als je je niet van je beste kant liet zien. Stel je voor dat je er op zo'n avond bij liep in een uitgezakte trui met gaten die stinkt naar sigarenas. Dat gaat natuurlijk niet en zodoende zie je sommige collega's een ware metamorfose ondergaan en verschijnen er strikjes, stropdassen, gepoetste schoenen en colbertjes. Zit mijn jasje goed, zit mijn dasje goed? Ik zeg niet dat zij er anders als slonzen bijlopen, maar De Nederlandse Leraar is nu ook weer niet zo goed gekleed als op de voorlichtingsavonden. Geeft niet. Het is maar buitenkant.
Al deze grondige voorbereidingen van de voorlichtingsavonden worden aangestuurd door teamleider Koos en hij gaat ook over het budget. Dat schept mogelijkheden. Normaal is het zo dat je voor het doen van uitgaven voor het onderwijs moet putten uit het sektiebudget. In de sektie biologie hebben wij Nelly, de Technisch Onderwijs Assistent, die het budget bewaakt. Zij draait elke euro drie keer om voordat ie uitgegeven gaat worden. Dat is heel goed, want je moet zuinig omspringen met belastinggeld.

Maar voor de Open Avond vraag ik Koos om geld voor een mooie grote 'banner' om de aandacht te vestigen op de Ecoschool en Koos zegt met de zwier van een SNS-bankier: 'meteen doen, gaat van het potje 'voorlichtingsavonden'. Zo kom je natuurlijk in de verleiding om in een moeite door je lokaal een forse face-lift te geven of om nu eindelijk eens een vitrine aan te schaffen voor al die mooie fossielen die nu boven op de kast liggen te verstoffen. Doen we niet hoor. Maar alleen het gevoel al, dat je even kunt 'spenden' is lekker. Je kunt ook overdrijven: twee jaar geleden hadden de biologie-collega's van de overzijde, de concurrent zal ik maar zeggen, een haai van vier meter in de klas gehaald. Ik moet wel eerlijk toegeven dat zij heel veel vis verwerken in hun onderwijsprogramma.


Maar we zijn er weer helemaal klaar voor. De gangen zijn gewit, alle onderwijs-junk in de lokalen is weer eens goed opgeruimd, de pleinen zijn leuk ingericht en misschien wel het belangrijkste: iedereen doet zijn best om het onderwijs weer eens goed in de etalage te zetten. Dat vergeten we wel eens in de drukte. Voor de voorlichtingsavonden wordt die hele school weer eens 'gereset'. Nu hoor ik sommige mensen zeggen: ' Ja, ja, het wordt mooier voorgesteld dan het is, zul je bedoelen'.   Dat valt reuze mee en we moesten ook nodig weer eens goed opruimen, want Da Vinci Onderwijs geeft een hoop rommel. Maar praat vooral met de docenten (en met de leerlingen!!), want je kunt wel een gang een verfje geven, maar mensen niet. Aan de mensen merk je het meteen of ze echt een onderwijshart hebben of dat er een laagje vernis overheen zit.

Ik heb er zin in. Ik ben ook nieuwsgierig waar de collega-biologen van de overzijde dit jaar mee komen. Wij doen in uilenballen, inktvissen en mosselen. Misschien hebben zij dit jaar wel een Bultrug. U ziet, rond deze tijd steekt een gezond gevoel van concurrentie de kop op.


Meer nieuws
Roger DAV 2013-16Roger DAV 2013-20Roger DAV 2013-23Roger DAV 2013-38Roger DAV 2013-42Roger DAV 2013-45