School voor havo, atheneum (vwo), tweetalig havo, tweetalig atheneum (vwo)

AANMELDEN 2018 trans260

Samenwerkingspartners

Zijlogonovember2018

Kies een PSG-school

18-11-2013

BrijderNTO1kleinBrijderNTO2klein

"De risico's van alcohol en blowen"

Gepresenteerd door Marijke van Zijl van de Brijder stichting i.s.m NTO theatergroep. 
" Ja duhhh, t kan echt geen kwaad mam, 1 breezertje, alle anderen op t feest nemen 't toch ook mee? Ik kan niet als ENIGE met lege handen aankomen. En trouwens, JIJ drinkt toch ook wijn?"  Dit zijn zomaar een paar pakkende zinnen uit de gespeelde situatie-sketches. De rollen van vader en dochter en moeder en zoon werden prachtig gespeeld door Pepijn en Dana van het NTO. Verdeeld over twee scenes, vooraf gegaan door een stukje informatie, werd het publiek (70 personen) voorgelicht. Dit over hoe, waarom en het verloop van situaties waarin kinderen in conflict raken met hun ouders over het gebruik van alcohol, en blowen, vaak de eerste stappen in gebruik van drugs.

De avond zat vol interactie tussen acteurs en publiek. De gespeelde situaties waren heel herkenbaar en dicht bij de realiteit. De toehorende ouders werden geprikkeld tot nadenken over hoe je in zo'n situatie het best kan reageren. "Altijd rustig blijven", "Geef nooit de vrienden van je kind de schuld, dat werkt averechts" en "daag ze uit tot het zelf zoeken van informatie over drugs"', waren enkele reacties uit het publiek. Een goede tip van de voorlichters zelf was: " Stel geen suggestieve vragen maar open vragen" Dus zeg niet " Hoe kom je aan die joint, zeker van die vrienden van je hè!" Maar vraag :" hoe kom je eraan?" En wacht tot je een echt antwoord krijgt waarover het kind zelf heeft moeten nadenken. Prikkel ze tot nadenken, want dat bevordert het besef.

Ook had Marijke van Zijl van de Brijderstichting een aantal vitrines bij zich met daarin allerlei soorten drugs. Zo konden de ouders zelf zien hoe schattig de XTC-pillen eruitzien of hoe groot het reageerbuisje GHB ( gemaakt van gootsteenontstopper, levensgevaarlijk en helemaal "in") is. Hierbij werden ook volop vragen gesteld en beantwoord.

 

Moraal van het verhaal?

Natuurlijk gaan uw kinderen niet aan de drugs, daar zijn ze het type niet voor! Maar de verleiding is dichterbij en de gevolgen zijn groter dan we (willen) denken...


Meer nieuws
Roger DAV 2013-16Roger DAV 2013-20Roger DAV 2013-23Roger DAV 2013-38Roger DAV 2013-42Roger DAV 2013-45