School voor havo, atheneum (vwo), tweetalig havo, tweetalig atheneum (vwo)

AANMELDEN 2018 trans260

Samenwerkingspartners

Zijlogonovember2018

Kies een PSG-school

28-11-2013

Certificaat BronzenBankje6Het Da Vinci College in Purmerend heeft het  bronzen certificaat gekregen als Ecoschool. De school maakt  nu deel uit van een wereldwijd netwerk van scholen onder de naam ‘Ecoschools’. Dit netwerk is opgezet door de Verenigde Naties. Ecoschools is het internationale keurmerk voor scholen, waar leerlingen  gestimuleerd worden om zelf activiteiten te ondernemen om de school te verduurzamen.
Het Da Vinci College is vorig jaar gestart met de ontwikkeling als ecoschool en we zijn er trots op dat we nu,na één jaar,  het bronzen certificaat hebben gekregen. Daarvoor moest  veel werk verzet worden. Vorig jaar werd eerst de intentieverklaring getekend om Ecoschool te worden door de directeur Peter van Gijzel.  Daarna konden we aan de slag. De voorwaarden voor certificering zijn streng. Er is door de tweede klassen een schoolbrede milieuscan uitgevoerd om te onderzoeken wat  goed gaat  en wat er beter kan. Op basis van de scan werden vorig jaar al verbeteringen aangebracht. Het aanbod in de schoolkantine werd gezonder en ook veel  smakelijker. Er werd een project opgestart om zwerfvuil tegen te gaan. Bij het vak Algemene Natuurwetenschappen ontwikkelden de leerlingen zelf duurzame projecten en werden daarbij geholpen door de Rabo-bank. Leerlingen maakten zelf een ontwerp voor een andere  inrichting van het schoolplein en timmerden banken van recycled hout uit de bouw.

De resultaten van al deze projecten werden gepresenteerd tijdens de eerste ‘Da Vinci Ecoconferentie’, iets dat elk jaar herhaald gaat worden. Hoogtepunten van deze conferentie waren de modeshow van duurzame kleding en de lezing door Reinier van de Berg, weerman van RTL4, over klimaatverandering.  Deze conferentie werd ook door leerlingen georganiseerd. Op de conferentie werd  een werkgroep geïnstalleerd van ouders, leerlingen, docenten en de schoolleiding, die het duurzame beleid vorm gaat geven.

Dit schooljaar gaat de school  verder met de projecten die we vorig jaar zijn begonnen en wordt de volgende  stap gezet  om over een jaar de zilveren vlag te krijgen, het tweede certificaat. Daarvoor moet de school laten zien dat juist in het onderwijs, in de lessen, aandacht besteed wordt aan duurzaamheid. Steeds meer  zal het besef dat we zuinig moeten zijn met de aarde en haar bewoners een wezenlijk onderdeel worden van de identiteit van de school.

Frans Ottenhof

Meer nieuws
Roger DAV 2013-16Roger DAV 2013-20Roger DAV 2013-23Roger DAV 2013-38Roger DAV 2013-42Roger DAV 2013-45