School voor havo, atheneum (vwo), tweetalig havo, tweetalig atheneum (vwo)

AANMELDEN 2018 trans260

Samenwerkingspartners

Zijlogonovember2018

Kies een PSG-school

12-11-2014

Fleur1Fleur2Vandaag is er een ontzettend leuk artikel verschenen op Dichtbij.nl over de aanloop naar de Weissensee van 5 havo BSM:
Over ruim twee maanden is het zover voor de leerlingen van 5 Havo van het Da Vinci College. Dan staan zij aan de start van de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk, met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor het doel van Fleur. 'Mijn doel, nieuwe blades, is ook hun doel geworden. Echt te gek', vertelt Fleur, leerling van 6 VWO van het Da Vinci College'.
Fleur heeft door een bacteriële infectie twee jaar geleden haar beide onderbenen en de helft van acht vingers verloren. 'Dit kan iedereen overkomen, ik was niet ziek. Zo snel als de bacterie toeslaat, zo snel is deze ook weer weg. En dan blijf je met de gevolgen zitten', aldus de inwoonster van Middenbeemster.

Inmiddels loopt Fleur met protheses weer rond op het Da Vinci College. 'Het schooljaar 5 VWO heb ik opnieuw moeten doen. Verder is mijn leven niet veel veranderd. Ik doe dingen die ik anders nooit gedaan zou hebben. Zo ontmoet ik paralympische sporters, wat superleuke mensen zijn en train ik inmiddels iedere vrijdag op Papendal. Hoe gaaf is dat! Daar was ik anders nooit terecht gekomen.'

Via een talentendag voor paralympische sporters werd Fleur voor verschillende sporten gescout, onder andere basketbal en atletiek. Ze koos voor atletiek. 'Nog nooit gedaan; ik deed voorheen aan turnen en dansen. Maar hardlopen zonder je onderbenen, op blades, dat leek me een geweldige ervaring. Maar wel ingewikkeld. Ik leer nu op tweedehands blades hoe ik goed controle behoud. Het lopen op blades is heel anders dan op protheses. Pas als ik de blades volledig onder controle heb, ga ik beginnen met starten en sprinten. Ik train nu twee avonden per week bij een atletiekvereniging in Hoorn en op vrijdag in Papendal met de selectie.'

Zodra Fleur de techniek perfect beheerst, kunnen eigen blades aangeschaft en afgesteld worden. 'Daar hopen wij door onze actie aan bij te kunnen dragen. Wij hebben met de klas voor het examenvak Bewegen Sport en Maatschappij (BSM) de Alternatieve Elfstedentocht uitgekozen als prestatie. Om geld op te halen hebben we al een aantal projecten achter de rug. Onlangs hebben we een voetbalkamp gehouden en nu zijn we druk met het broodje van Fleur, wat we een hele dag in de kantine op school gaan verkopen en een kerstroos-actie. Dan kunnen leerlingen een witte roos met een kaartje naar iemand sturen met kerst', legt Nadeche uit, leerling van 5 Havo en ook woonachtig in Middenbeemster.

Naast het organiseren van alle acties, moet er ook getraind worden. Inmiddels hebben de leerlingen al flink wat kilometers op de schaatsbaan gemaakt. 'Vorige week maandag zijn we weer met de klas op de ijsbaan in Alkmaar geweest, waar we training hebben gehad gericht op de techniek. Daarnaast is er de mogelijkheid om extra trainingen te volgen op ijsbanen in de regio. Iedereen is er serieus mee bezig in de klas. Zelf hoop ik 23 januari 100 kilometer te schaatsen op de Weissensee.'

De klas en leraar Mark Vis hopen zoveel mogelijk geld op te halen voor het doel van Fleur. De leerlingen kunnen via de website, bsm.psg.nl individueel gesponsord worden en bedrijven kunnen tegen vermelding op de website een donatie doen. Eterij 't Middenpunt in Middenbeemster heeft speciale bonnen waarvan 50% naar het goede doel gaat. Daarnaast wordt nog een sponsor voor op het trainingspak gezocht, schaatskleding en beschermende kleding, eten voor de reis heen en terug en is er nog plek in de bus.

Ook Fleur gaat mee naar Oostenrijk om de leerlingen aan te moedigen. 'Ik hoop hun te kunnen steunen in hun doel zoals zij dat omgekeerd voor mij doen. Mijn ultieme doel is ooit meedoen met de Paralympics. Misschien is 2016 te snel, anders ga ik een gooi doen naar 2020 in Tokyo. Maar daar heb ik wel goede blades voor nodig, dus 5 Havo: zet m op!', aldus Fleur.

Meer nieuws
Roger DAV 2013-16Roger DAV 2013-20Roger DAV 2013-23Roger DAV 2013-38Roger DAV 2013-42Roger DAV 2013-45