School voor mavo/havo, havo, vwo, tweetalig onderwijs en technasium

Heb je vragen aan onze leerlingen of docenten? Gebruik dan ons handige formulier onderaan deze pagina! 🙋

Ik voelde mij hier meteen thuis! 🏠

Oumnia, brugklas
Meer over Oumnia

Hier kan ik terecht met mijn talent voor Engels

Jack, brugklas
Meer over Jack

Ik heb niet lang getwijfeld naar welke school ik wilde

Rose, brugklas
Meer over Rose

Met al jouw vragen over de brugklas kun je bij mij terecht

Mevrouw Den Drijver, Afdelingsleider onderbouw
Meer over Mevrouw Den Drijver

Lekker sporten is het leukste wat er is 🏆!

Mevrouw Molenaar, Docente Lichamelijke Opvoeding
Meer over Mevrouw Molenaar

De antwoorden op álle vragen van aankomend brugklassers!

Wat is het verschil tussen de lagere school en de middelbare school?

Als je naar de middelbare school gaat is er een aantal verschillen met de basisschool. Zo heb je op de middelbare school bijvoorbeeld:

  • Een rooster; elk lesuur (of blokuur) heb je een ander vak. Een lesuur duurt bij ons 45 minuten. Bij elk vak heb je ook een andere docent en zit je in een ander lokaal.
  • Huiswerk; misschien heb je al wat huiswerk gehad op de basisschool, maar nu krijg je voor elk vak huiswerk. Soms kan je een deel al in de les maken, maar je zal thuis ook zeker huiswerk moeten maken. Dit kan in het begin even wennen zijn. Ook zul je moeten leren voor toetsen en overhoringen.
  • Een zware tas; je neemt zelf al je boeken mee die je nodig hebt voor de verschillende vakken van die dag. Je hebt niet meer al je boeken op school liggen. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, want er zijn ook kluisjes waar je de spullen in kan doen.
  • Pauze; je hebt nu geen pauze meer in je eigen klaslokaal, maar met alle leerlingen uit klas 1, 2 en 3 tegelijkertijd. Gelukkig is er in de aula genoeg plek waar je even rustig kan zitten en eten. Bij mooi weer kun je natuurlijk ook buiten op het schoolplein pauzeren. In het eerste jaar mag je nog niet van het schoolplein maar je kan in onze kantine lekkere en gezonde broodjes kopen.
  • Docenten; leraren heten op de middelbare school docenten en je zegt nu meneer of mevrouw tegen je docenten. Ook heb je naast je docenten een of twee mentoren, zij begeleiden je het hele jaar door.
Welk niveau kan ik op het Da Vinci College volgen?

Vanaf volgend jaar bieden we een 2-jarige brugperiode aan. Je kunt je op het DVC inschrijven als je minimaal een havo-advies hebt. Alle leerlingen komen dan in een havo/vwo-klas. Voor leerlingen met een eenduidig vwo-advies kom je in een vwo-klas. Vwo is overigens de gangbare naam voor atheneum.

Hoe laat begint de school?

Het eerste lesuur begint om 08:15 uur. Dit lesuur is voor de meeste leerlingen niet ingeroosterd. Wel hebben we dan X4U, dat is een soort bijlesuur. Je kunt dan zelf kijken bij welk vak je meer uitleg wilt of vragen wilt stellen. Op de overige dagen kan het zo zijn dat je uitgenodigd wordt voor Remedial Teaching tijdens het eerste lesuur. We hebben op het Da Vinci College overigens geen bel. Je moet dus zelf de tijd goed in de gaten houden om te voorkomen dat je te laat in de (volgende) les bent.

Hoe laat ben ik uit?

Elke klas heeft een eigen rooster. De lessen die worden ingeroosterd kunnen verschillen van het eerste uur tot en met het tiende uur. Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Je moet elke dag tot 17:00 uur voor school beschikbaar zijn.

Hoe zit het met pauzes?

Op het Da Vinci College hebben we gescheiden pauzes. Dat betekent dat leerlingen uit klas 1, 2 en 3 tegelijkertijd pauze hebben en leerlingen uit klas 4,5 en 6 op een ander moment.

Mag ik in de pauze van het schoolplein af?

In klas 1 mag je niet van het schoolplein af. Als je ouder bent, mag dat wel.

Wanneer is de kantine open?

De kantine wordt op het DVC beheerd door ProFood. Je kunt de hele dag in de aula terecht, maar het winkeltje is open tussen 11:00 uur en 14:00 uur.

Wat verkopen ze in de kantine?

Het Da Vinci College is een gezonde school. De medewerkers van ProFood verkopen allerlei broodjes, fruit en drankjes. Natuurlijk kan je er ook iets lekkers kopen.

Hoe krijg ik een kluisje?

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje. De kosten hiervoor zitten in de ouderbijdrage.

Over de klas

Met hoeveel leerlingen zit ik in de klas?

Op het DVC streven we ernaar de klassen niet te groot te maken. Gemiddeld zijn er 26 leerlingen in één klas. Soms komt het echter voor dat een klas toch groter is.

Hoe staan de tafels in de klas?

Het verschilt per docent en per vak of je bijvoorbeeld twee aan twee zit of in groepjes werkt. Het heeft te maken met de soort les die de docent wil geven.

Heb ik een tussenuur (vrij) als de docent ziek is?

Onze roostermaker probeert te voorkomen dat leerlingen in klas 1 en 2 een tussenuur hebben. Hij verschuift dan soms lessen van een later moment naar een eerder moment. Het is belangrijk om daarom het rooster goed in de gaten te houden. Als dat niet lukt vangen docenten elkaars lessen op als iemand ziek is.

Zijn er tussenuren?

In de onderbouw komen tussenuren zelden tot niet voor. In de bovenbouw is een tussenuur soms onvermijdelijk doordat elke leerling een persoonlijk rooster heeft.

Hoe moet ik de docent aanspreken?

De leraren worden aangesproken met u, meneer of mevrouw.

Heb je een vraag?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.