School voor havo, atheneum (vwo), tweetalig havo, tweetalig atheneum (vwo)

Samenwerkingspartners

Logodefinitief16site2

Het laatste nieuws

Meer nieuws

Kies een PSG-school

Lichamelijke opvoeding op het Da Vinci College

Lichamelijke opvoeding

Het vak lichamelijke opvoeding wordt in alle leerjaren aangeboden. Het eerste leerjaar heeft 2 blokuren van 90 minuten in de week. De andere leerjaren hebben 1 blokuur van 90 minuten in de week. In het examenjaar wordt er tot de kerst 1 blokuur in de week gegeven.
Wij geven het grootste deel van onze lessen in gymzalen aan de Hoornselaan (onderbouw en een deel van de bovenbouw) en een klein deel in de Beukenkamp (bovenbouw). De buitenlessen zijn in september en oktober op de atletiekbaan en in april, mei en juni op de velden van voetbalclub Purmersteijn.
Daarnaast heeft de bovenbouw sportoriëntatie, kennismaken met nieuwe sporten. Dan gaan de leerlingen naar verschillende sportaanbieders in Purmerend en maken ze kennis met sporten die niet in de zaal gegeven kunnen worden. Voorbeelden zijn onder andere: tennis, squash, golf, fitness, boksen, spinnen, etc.

Leerlingen in de onderbouw krijgen een cijfer voor LO dat meetelt voor de overgang naar het volgende leerjaar. Het is een volwaardig vak bij ons op school. Het cijfer is opgebouwd uit een inzetcijfer (1/3 deel) en een praktijkcijfer (2/3 deel).
Onderwerpen die in deze jaren aan bod komen zijn: atletiek, korfbal, turnen, bewegen op muziek, conditie, volleybal, basketbal, softbal, hockey, voetbal, frisbee en samenwerk opdrachten.

In de bovenbouw werken we met handelingsdelen, een leerling moet naar behoren werken en krijgt daarvoor een O-V-G. Bij onvoldoende moet er ingehaald worden want het vak moet minimaal met een V afgesloten worden, anders kun je niet naar het volgende leerjaar. Er zijn 4 hoofdonderwerpen die we in de bovenbouw behandelen:

- Bewegen en gezondheid: fittest en shuttle run
- Bewegen en regelen: organiseren minitoernooi in de klas
-
Bewegen en samenleving: sportoriëntatie
- Bewegen: atletiek, softbal, voetbal, hockey, rugby, american football, lacrosse, frisbee.

Gedurende het jaar organiseren we vele sportdagen:

1e klas: Atletiek sportdag in oktober

            Korfbal sportdag in december

            Spel sportdag (voetbal, tchouckbal en softbal) in mei

            Bosloop in het Purmerbos in juni

2e klas: Atletieksportdag in oktober

            Basketbalsportdag in december

            Survival in het Twiske in april

              Spelsportdag (voetbal, tchouckbal en softbal) in mei

            Bosloop in het Purmerbos in juni

3e klas: Atletieksportdag in oktober

            Volleybalsportdag in december

            Spelsportdag (voetbal, frisbee en softbal) in mei

Bovenbouw: Atletiek sportdag in oktober

                 Spel sportdag (voetbal, frisbee en softbal) in mei

Als afsluitende activiteit voor de examenklassen wordt er een middag geskied op de indoorbaan in Spaarnwoude en geschaatst op de ijsbaan in Hoorn.

Buitenschoolse toernooien

Daarnaast worden er ook na schooltijd sportieve activiteiten georganiseerd en meegedaan aan buitenschoolse toernooien. Wij doen mee met een scholencompetitie genaamd Olympic Moves. Vanaf januari vinden er verschillende selectietoernooien op school plaats. Dit gebeurt meestal op de DIMI uren. Leerlingen die geselecteerd zijn, mogen naar de voorronde en spelen dan tegen andere scholen uit de regio. Win je de voorronde dan mag je naar de finale in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Afgelopen jaren hebben we meegedaan met: korfbal, atletiek, basketbal, voetbal, handbal, dansen, softbal, volleybal en veldloop. Menigmaal hebben we heel goed gepresteerd tijdens de finales en zijn we Nederlands Scholen kampioen geweest: atletiek, basketbal, softbal, en veldloop.
Per jaar wordt er gekeken voor welke sporten we inschrijven.

DIMI

Op de DIMI worden er ook sportactiviteiten georganiseerd. Voor de verschillende jaarlagen zijn er activiteiten die in samenwerking met verenigingen uit Purmerend worden aangeboden. Boogschieten, kickboksen, dans, beachvolleybal, indoor volleybal, freerunnen, acrobatiek, jongleren, voetbalschool en zelfverdediging voor meisjes waren de onderdelen van dit jaar.

BSM

Als laatste is er nog BSM: lichamelijke opvoeding als examenvak. Bewegen, Sport en Maatschappij wordt zowel op de havo als het vwo aangeboden. Dit is een keuzevak in de vrije ruimte en speciaal voor leerlingen die meer willen bewegen en meer kennis willen vergaren over de achtergrond van sport en bewegen. Leerlingen die later iets met sport en bewegen willen doen, kiezen dit vaak, b.v. leerlingen die naar de politie of het leger, sportacademie, sportmanagement of opleiding fysiotherapie willen.

In de lessen BSM leer je instructie geven aan groepjes, organiseren van activiteiten en toernooitjes en krijg je meer achtergrond informatie over bewegen in het algemeen. Het programma bestaat uit:

                Toernooien organiseren

                Leren spel leiden

                Lesgeven aan kleine groepen

                   EHBSO

                Nieuwe sporten als:

                               Polsstokhoogspringen

                               Schaatsen

                                       IJshockey

                               Mountainbiken

                                      Schermen

Voor het BSM-programma voor de havo moet je ook een keuzestage doen. Dit kan zijn door een scheidsrechtersdiploma of trainersdiploma bij je club halen, training geven bij je eigen vereniging of stage lopen bij de Purvak of sportbuurtwerk in de gemeente Purmerend.

Voor het vwo-programma moet je in de 5e klas een actie voor het goede doel organiseren met een sportieve uitdaging. Afgelopen jaren zijn er acties georganiseerd voor Masechaba, Dance 4 life en Alpe d’Huzes en Groot verzet tegen kanker. Voor al deze doelen hebben de leerlingen meer dan € 100.000,- bij elkaar opgehaald.

Met behulp van Kokkie Bikes uit Lemelerveld en Beekhoven Bikes uit Amsterdam Noord en het coöperatiefonds van de Rabobank hebben wij racefietsen en kleding kunnen aanschaffen zodat wij elk jaar een sportieve, uitdagende fietsprestatie kunnen neerzetten en een actie voor een goed doel kunnen organiseren. Per jaar wisselt het goede doel.

Sportieve reizen

Elk jaar organiseren we sportieve reizen. We proberen er twee te organiseren, dit is afhankelijk van de belangstelling van de leerlingen.
Een weekend survival in België met mountainbiken, klimmen, touwparcours, vlotvaren en nog veel meer.
Een wintersportreis naar Oostenrijk tijdens de voorjaarsvakantie waarbij je zes dagen les krijgt in snowboarden of skiën.


Lichamelijke opvoeding op het Da Vinci is veelzijdig en afwisselend. Voor elke leerling zit er wel iets van zijn gading in het aanbod. Daarom zijn we ook een sportactieve school. Ons aanbod en leerplan voldoet aan de kwaliteitseisen om dit certificaat te mogen voeren en daar zijn we zeer trots op. Wij kiezen voor sport en bewegen voor iedereen!

INSCHRIJVEN5-198

DSC 2343small DSC 2314small RC20121109PSG DaVinci44 DSC 2285small