School voor eigentijds en toekomstgericht onderwijs!
BSM: lichamelijke opvoeding als examenvak. Bewegen, Sport en Maatschappij wordt zowel op de havo als het vwo aangeboden. Dit is een keuzevak in de vrije ruimte en speciaal voor leerlingen die meer willen bewegen en meer kennis willen vergaren over de achtergrond van sport en bewegen. Leerlingen die later iets met sport en bewegen willen doen, kiezen dit vaak, b.v. leerlingen die naar de politie of het leger, sportacademie, sportmanagement of opleiding fysiotherapie willen.
Bij BSM leer je instructie geven aan groepjes, organiseren van activiteiten en toernooitjes en krijg je meer achtergrond informatie over bewegen in het algemeen. Het programma bestaat uit. Je maakt ook kennis met nieuwe sporten zoals schermen en mountainbiken.
BSM in de havo
Voor het BSM-programma voor de havo moet je ook een keuzestage doen. Dit kan zijn door een scheidsrechtersdiploma of trainersdiploma bij je club halen, training geven bij je eigen vereniging of stage lopen bij de Purvak of sportbuurtwerk in de gemeente Purmerend.
De leerlingen van 5 havo doen daarnaast mee met een obstacle run. Gedurende enkele dagen helpen ze mee met het opbouwen van een evenement, begeleiden van de deelnemers tijdens het evenement en uiteindelijk gaan ze zelf over het parcours. De activiteit wordt in de toekomst uitgebreid met hele activiteitenweek waarbij leerlingen zelf activiteiten organiseren en er kennis gemaakt wordt met allerlei nieuwe sporten.
BSM op het vwo
Voor het vwo-programma moet je in de 5e klas een actie voor het goede doel organiseren met een sportieve uitdaging. Afgelopen jaren zijn er acties georganiseerd voor Stichting Pim, Dance 4 life en Alpe d’Huzes en Groot verzet tegen kanker, Forza4Energy4All, Alpentocht en Ride4kids. Voor al deze doelen hebben de leerlingen tot nu toe meer dan € 210.000,- bij elkaar opgehaald.
Het leerplan is de kapstok waar alle opdrachten aan hangen die nodig zijn om voor het goede doel geld op te halen en te trainen voor het fietsevenement. Ze beginnen met het onderzoeken aan welke actie ze willen deelnemen en welk goed doel ze willen ondersteunen. Daarnaast houden ze zich bezig met het organiseren van een sportdag om geld op te halen voor het goede doel, het ontwerpen van een logo, hun activiteiten op social media promoten, persberichten schrijven en eigen acties organiseren voor het goede doel om geld op te halen.
Daarnaast schrijven van hun eigen trainingsprogramma om in september zo goed mogelijk voorbereid te zijn om de uitdagende bergen in de Alpen of Pyreneeën te beklimmen. Om dit mogelijk te maken ondersteunen enkele bedrijven deze activiteit omdat anders de kosten voor de leerlingen te hoog worden. Ze faciliteren het team met vervoer, fietsmateriaal en kleding.